24. elokuuta 2018

Taitavat ammatilliset erityisopiskelijaopiskelijat TaitajaPLUS-tunnettuutta kartoittamassa

Taitaja2018-tapahtuma järjestettiin 14. - 17.5.2018 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Päävastuu tapahtuman organisoinnista oli Tampereen seudun ammattiopistolla Tredulla. Keskeisintä tapahtumassa on ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden ammattitaitokilpailun Taitaja-finaali. Kisat ovat yhteistyötapahtuma ja ammatillisen koulutuksen esittelypaikka, jossa vierailee paljon ammatillisen koulutuksen ja peruskoulun toimijoita sekä ammatillisen koulutuksen yhteistyökumppaneita.

Taitaja2018-tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-kilpailu. Kilpailulajeja on 3 - 5 ja ne vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna lajeja oli kolme: kiinteistönhoito, logistiikka, asiakaspalvelu ja myynti.


Tampereen ammattikorkeakoulu oli Taitaja2018-tapahtuman pääyhteistyökumppani. Tampereen ammattikorkeakoulun ammatillisen erityisopettajankoulutuksen opiskelijat osallistuivat tänä vuonna merkittävällä roolilla Taitaja2018-tapahtumaan.

Miksi ja miten osallistuimme?

Haastattelijat Jaana ja Leena TaitajaPLUS-lajialueella

Olimme erityisopettajankoulutuksessa kiinnostuneita TaitajaPLUS-kilpailun tunnettuudesta, toimintatavoista sekä inkluusion toteutumisesta. Asian edistämiseksi verkostoiduimme Kiipulan ammattiopiston toimijoiden kanssa, joilla tänä vuonna oli TaitajaPLUS-kilpailun järjestelyvastuu. Vastausten löytämiseksi erityisopettajaopiskelijat päättivät laatia katugalluppina toteutettavan kyselyn. Testasimme idean ja teemat Kiipulan kehitysjohtaja Petteri Oran kanssa. Näkemyksillään sekä kannanotoillaan hän kannusti työstämään inkluusioteemaa ja sen toteutumista TaitajaPLUS- kilpailussa.


Mitä kysyimme?


Kyselyn tavoitteena oli selvittää TaitajaPLUS-kilpailun tunnettuutta suuren yleisön keskuudessa, tapahtuman järjestämistä Taitaja-tapahtuman yhteydessä sekä tuoda esille mahdollisia kehittämisehdotuksia.

Erityisopettajaopiskelijat laativat kyselyn, jossa selvitettiin vastaajan taustatietoja ja kysyttiin, mikä sai tulemaan tapahtumaan (n=99). 43 % vastaajista tuli tapahtumaan opettajan roolissa, 32 % vastaajista oli kannustamassa kilpailijaa, 16 % oli työelämän edustajana, loput vastaajista oli kilpailijan valmentajia tai kilpailijoita. Vastaajista 80 % sai tiedon tapahtumasta omasta oppilaitoksesta, ja loput vastaajista olivat saaneet tiedon kavereilta, yhteistyökumppanilta tai kollegalta.

Kyselyn ydinkysymys oli: onko TaitajaPLUS-kilpailu sinulle entuudestaan tuttu? Vastaajista 67 % vastasi ei ja 33 % vastasi kyllä. Tämä kysymys ohjasi kyllä-vastauksella lisäkysymyksiin ja ei-vastauksella TaitajaPLUS-infoon. Kaikille vastaajille tarjottiin mahdollisuus lähettää terveisiä ensi vuoden Taitaja-tapahtuman järjestäjille. Yllättävää oli, että TaitajaPLUS-kilpailun tunnettuus oli niinkin vähäistä, vaikka vastaajista 43 % oli opettajia.

Raisa ja Tiina-Maria haastattelemassa
Kyselyllä haluttiin myös selvittää vastaajien tietoisuutta siitä, kenelle TaitajaPLUS-kilpailu on tarkoitettu. Vastaajista 65 % tiesikin, että kilpailu on suunnattu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Seuraavaksi tiedustelimme, pitäisikö TaitajaPLUS-kilpailu järjestää kuten nytkin Taitaja-tapahtuman yhteydessä omana tapahtumanaan vai integroituna muuhun Taitaja-kilpailuun. Vastaajista 51 % oli sitä mieltä, että nykyinen malli on toimiva. 13 % vastaajista kannatti yhdistämistä muihin lajeihin ja loput vastaajat eivät ottaneet asiaan kantaa.

Kyselyllä haluttiin selvittää myös yleisten ammatillisten oppilaitosten aktiivisempaa osallistumista kilpailuun. Vastaajista 84 % vastasi yksiselitteisesti kyllä, jolloin TaitajaPLUS-kilpailu laajenisi, erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat saisivat enemmän mahdollisuuksia osallistua kilpailuun ja osoittaa osaamistaan yhdenvertaisesti. TaitajaPLUS-tapahtumalla katsottiin edistettävän ammatillisen koulutuksen vetovoimaa sekä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työllistymistä.

Vastaajista 78 % oli sitä mieltä, että TaitajaPLUS-kilpailusta ei ole ollut riittävästi tietoa yleisesti ja julkisuudessa.

Pia ja Susanna työn äärellä

Kyselyyn vastanneiden terveiset Joensuuhun TAITAJA2019 tapahtuman järjestäjille 


Järjestäjien olisi hyvä tehostaa markkinointia oppilaitoksiin ja opettajille. Tärkeää on rohkaista, ohjata ja kannustaa erityistä tukea tarvitsevia, kuten muitakin opiskelijoita, osallistumaan kilpailutapahtumaan.

Tunnettuuden lisäämiseksi media voisi nostaa tapahtumaa enemmän esille.

Kaikille 


TaitajaPLUS-kilpailu on tärkeä tapahtuma erityistä tukea tarvitsen opiskelijan osallistumisen ja osallisuuden lisäämiseksi ja kaikille erinomainen tapa verkostoitua. Ennen kaikkea opiskelijat pääsivät verkostoitumaan ja omalla panoksellaan edistivät inkluusiota.

Kirjoittajat:
Ammatillinen erityisopettaja Susanna Saxberg, lehtorit Annikki Torikka ja Minna Seppälä.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti