9. tammikuuta 2017

Kokemuksia Ranskasta


Aina oppii, kun on kotoa poissa. Tämä sanonta osoittautui taas todeksi, kun olin joulun alla henkilöstövaihdossa Ranskassa. Isäntäni oli pitkäaikainen yhteistyökumppanimme L’Ecole Nationale Supérieure de Formation de l’Enseignement Agricole (ENSFEA) Toulousen kupeessa. Minulle oli tehty kolmen päivän monipuolinen ja erittäin antoisa ohjelma. Kuulin ja näin, miten ENSFEAssa järjestetään kansainvälistä maisterikoulutusta, kehitetään esteettömyyttä, tehdään tutkimus- ja kehitystyötä, järjestetään harjoittelua jne.

Meillä ei ole ollut yhteisiä hankkeita ENSFEAn kanssa muutamaan vuoteen, ja vaihtorintamallakin on ollut aika rauhallista. Pohdimme nyt monenlaisia yhteistyömahdollisuuksia: henkilöstövaihtoja, opiskelijaryhmien vierailuja sekä tutkimus- ja kehittämishankkeita. Aika näyttää, mikä kaikki toteutuu. Heilläkin vaikutti olevan todellista halua yhteistyön aktivoimiseen, eivätkä keskustelut tuntuneet vain vieraanvaraisuudesta johtuvalta pintaliidolta. Osaksi tämä kiinnostus selvästi johtui Suomen hyvästä maineesta koulutusrintamalla (ei siis yksin TAMKin ja TAOKin hyvästä maineesta🙂).

Suomen hyvän koulutusmaineen vuoksi minua pyydettiinkin kertomaan suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Kuulijat tuntuivat aidosti kiinnostuneilta ja kysyivät minunkin näkökulmastani varsin relevantteja kysymyksiä. Pääsipä esitykseni myös ENSFEAn Facebook-sivulle.

ENSFEAn lisäksi vierailin joissakin muissa kiinnostavissa kohteissa. Ehkä antoisin tutustumiskohde oli Wellcome Desk, joka on suhteellisen uusi, useiden korkeakoulujen opiskelijoille palveluja tuottava organisaatio. Siellä voi saada apua, tukea ja neuvoja mm. asuntoasioihin, rahahuoliin, viisumi- ja oleskelulupa-asioihin sekä opintoihin liittyviin ongelmiin. Kaikki palvelut ovat samassa paikassa, eikä opiskelijan tarvitse juosta virastosta toiseen. Tässä olisi meille opittavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti