19. joulukuuta 2017

Ammatillisena opettajana 100-vuotiaassa Suomessa

Minna Heikinheimo
Vocational Teacher Education, TAOK 2017


Valmistuin juuri TAOKin englanninkielisestä ammatillisen opettajan koulutusohjelmasta puolentoista vuoden uurastuksen jälkeen. Ohjelmaan minut sai hakeutumaan TAMKin tässä ajassa kiinni oleva osallistava pedagogiikka sekä kansainvälinen opiskelijaryhmä. Positiivista oli myös opiskelijoiden vaihteleva ammattitausta, sillä erilaisuus synnytti uusia näkökulmia, vilkasta dialogia ja sai tarkastelemaan myös omia käsityksiäni ja oppimaani kriittisesti.

Oli hienoa valmistua 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivän aikoihin. Suomi on tuona aikana kokenut valtavan muutoksen maatalousvaltaisesta sotien runtelemasta yhteiskunnasta tasa-arvoiseksi, yhdenvertaiseksi ja turvalliseksi hyvinvointivaltioksi, joka on monilla mittareilla maailman huipulla. Varmaa on, että muutos tulee lähitulevaisuudessa vain kiihtymään – eksponentiaalisesti.

Digitalisaatio, globalisaatio ja työn luonteen muuttuminen vaikuttavat vahvasti meihin opettajiin ja opiskelijoihimme. Muutoksen kourissa selviämiseen yhteiskuntamme vanhat vahvuudet ja kompetenssit eivät yksin riitä, vaan tarvitsemme keinoja, joihin turvautua kehityksen virrassa luoviessa. Näistä tärkeimpinä näkisin elinikäinen oppimisen ja yhteistyökyvyn.

Tuoreet Pisa-tulokset valottivat, että suomalaiset nuoret ovat maailman parhaiden joukossa yhteistoiminnallisessa ongelmanratkaisussa. Tämä osoittaa, että meillä on jo nyt hyvät edellytykset pärjätä tulevaisuuden työelämän murroksessa, joka vaatii uuden luomista ja tiimeissä sekä erilaisissa verkostoissa toimimista. Tähän ei kuitenkaan pidä tuudittautua, vaan miettiä, miten saisimme entistä useamman opiskelijan innostumaan ja osallistumaan, ettei yksikään nuori syrjäytyisi. Yhteenkuuluvuuden ja kiinnittymisen tunteet ovat tärkeitä silloin, kun kaikki ympärillä tuntuu muuttuvan kiihtyvällä tahdilla.

Lopuksi ajatus, josta vaikutuin oppimisprosessini aikana:
”Learning should change the life of learners; schools should improve the conditions of communities; education should disrupt the world.”
- Terry Heick, Founder of TeachThought

TAOKin opettajankoulutus muutti minun elämääni ja persoonaani. Kiitokset siitä!

Minna Heikinheimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti