15. joulukuuta 2017

Poliisien opo

Leena Ranta
Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus TAOKissa 2017


Olen Poliisiammattikorkeakoulun opinto-ohjaaja. Sain ilokseni opiskella ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen TAOKin kaikkien aikojen ensimmäisessä opo-opiskelijaryhmässä!

Olen aiemmalta koulutukseltani FM, historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Kaikissa työtehtävissäni on kuitenkin ollut mukana opintojen tai opiskelijan ohjausta enemmän tai vähemmän virallisesti. Näin oli myös siirryttyäni poliisihallintoon vuonna 2002. Suunnittelu- ja kehittämistyön ohessa ohjasin muun muassa henkilöstöä täydennysopinnoissaan.

Koulutukseen hakeuduin, koska Polamkin ainoana opona koin tarvitsevani lisää ammatillista osaamista ja laajempia verkostoja työni tueksi. Olin käynnistämässä Poliisiammattikorkeakoulussa suunnitelmallista opinto-ohjausta ja tuosta suunnittelutyöstä siirryin suoraan käytännön toteutukseen, kun ensimmäiset poliisi (AMK) -tutkinnon opiskelijat aloittivat syksyllä 2014.

Opiskelussa parasta oli uuden osaamisperustaisen opetussuunnitelman toteuttaminen hyvän opiskelukokemuksen peruskivien mukaisesti. Sain tehdä opinnoista itseni näköiset – ammentaa osaamista juuri omaan työhöni parhaiten istuvalla tavalla. Ryhmässä opimme toisiltamme valtavasti ja samalla rakensimme myös opolle erityisen tärkeää verkostoa.

Parasta opon työssä on saada olla näköalapaikalla. Toisaalta pääsee tutustumaan opiskelijoiden arkeen iloineen ja suruineen, toisaalta pääsee näkemään ja vaikuttamaan taustalla tapahtuvaan päätöksentekoon. Saa olla linkkinä opiskelijoiden, opettajien ja hallinnon sekä tukipalveluiden maailmojen välillä. Kun saa jakaa opiskelijan riemun onnistumisestaan tai onnistuu auttamaan häntä edes pienen askeleen eteenpäin vaikeassa tilanteessa – tuntee itsekin olevansa taas yhden askeleen pidemmällä tällä opo-polulla!

Leena Ranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti