20. joulukuuta 2017

Opettajaopinnoista erityisopetukseen ja opintojen ohjaukseen

Maiju Ketko
Ammatillinen opettajankoulutus TAOKKissa 2008


Opiskelin opettajaksi silloin, kun TAOK oli vielä TAOKK eli ammatillinen opettajakorkeakoulu. Aloittaessani opettajaopintoja olin ollut työelämässä yli 15 vuotta. Koko ajan olin ohjannut opiskelijoita: harjoittelussa olevia, opinnäytetyön tekijöitä ja alaan tutustujia. Minulla oli taustalla sairaanhoitaja/terveydenhoitajan sekä tietojenkäsittelyn tradenomin koulutukset. Olin jo ehtinyt opiskella kasvatustiedettä avoimessa yliopistossa sekä käydä työpaikkaohjaajan koulutuksen ja erilaisia opettajan työkalupakki -koulutuksia. Toivoin opettajankoulutuksen kautta pääseväni opettamaan atk-taitoja ja terveydenhuollon tietojärjestelmiä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille.

Nautin opiskelusta eri alojen opettajien kanssa. Pääsin myös heti opintojen alettua opettajaksi ammatilliseen koulutukseen. TAOKKin opintojen aikana oli mahdollisuus opiskella erityispedagogiikan opintoja. Ja siitä se sitten lähti… Innostuin hurjasti erityisopetuksesta ja -ohjauksesta. Jo opettajaopintojen aikana hain yliopistoon ja pääsinkin opiskelemaan erityispedagogiikkaa. Halusin kuitenkin tehdä myös TAOKKin opettajaopinnot loppuun. Silloin ei vielä tunnettu hyväksilukuja AMKin ja yliopiston välillä, joten samalla kun suoritin TAOKKissa 60 op pedagogisia opintoja, opiskelin niitä myös yliopistossa, jossa ne olivat osa KM-tutkintoa. Näkökulma oli kuitenkin erilainen, joten opinnot täydensivät hyvin toisiaan. Opiskelu TAOKKissa oli käytännönläheistä, moniammatillista ja kannusti erilaisten opetusmenetelmien kokeiluun. TAOKKin opinnoissa pidin erityisesti lähipäivistä, pienryhmätyöskentelystä eri alojen ammattilaisten kanssa sekä yhteistyöstä ohjaavan opettajan kanssa. Oli hienoa päästä seuraamaan eri alojen opetusta sekä kyselemään ja pohtimaan asioita, joita opettajan arjessa ei välttämättä ehdi tai rohkene ottaa puheeksi.


Erityispedagogiikan kautta pääsin syventymään erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjaukseen ja opetukseen, jossa pystyin hyödyntämään myös aikaisempaa terveysalan osaamistani. Myöhemmin opiskelin vielä opinto-ohjaajaksi. Urani lähtikin sattumien kautta tähän suuntaan. Tällä hetkellä työskentelen TAMKissa jopona eli johtavana opinto-ohjaajana. Ilolla seuraan, kuinka monet opettajaopiskelijat ovat myös kiinnostuneet opintojen ohjauksesta ja erityistä tukea tarvitsevien ohjauksesta!

Maiju Ketko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti