8. joulukuuta 2017

Opettaja muutoksen silmässä

Jani Alanen
Ammatillinen opettajankoulutus 2009 ja Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2015 TAOKissa


Olen toiminut Tampereen Urheiluhierojakoulussa opettajana vuodesta 1998 lähtien. Toimenkuvaani kuuluu anatomian, urheiluhieronnan sekä klassisen hieronnan opettaminen/ohjaaminen. Opettajaurani aikana vastuulleni on kuulunut myös vastaavat asiat hevoshieronnan puolella. Ammatillinen opettajankoulutus sekä ammatillinen erityisopettajankoulutus ovat antaneet suuren avun opettajuuteen. TAOKin koulutuksessa sain itselleni paljon uusia ajatuksia ja näkökulmia, joita olen käyttänyt omassa työssäni.

Opettajan työ on muuttunut paljon 20 vuoden aikana. Opetuksesta on tullut enemmän tiedon jakamista opettajalta oppilaalle sekä myös oppilaalta opettajalle. Asiantuntijuutta löytyy nykypäivänä enemmän kuin aiemmin. Uskon, että aiemminkin sitä oli, mutta koulukulttuuri oli erillainen, eli ”opettaja määräsi tahdin ja suunnan”. Haasteita on tuonut myös sosiaalinen media. Sosiaalinen media on parhaimmillaan erittäin hyvä oppimisympäristö, mutta pahimmallaan riippuvuutta aiheuttava ongelma. Opettajana on tärkeä pysyä mukana muutoksissa, mikä vaatii itsensä kehittämistä kaiken aikaa.

Itselläni on myös hevosalan koulutusta, ja tämä ala oli aikoinaan ihan varsinainen ammattini, mutta nykyään harrastus. Hevosten kanssa toimiessani olen huomannut sen olevat hyvinkin paljon samanlaista kuin opetustyössä oppilaiden kanssa toimiminen. Samalla kuitenkin antaen paljon vastapainoa opetustyöhön. Hevosia mielestäni käytetään liian vähän erityisopetuksessa. Hevosissa on paljon potentiaalia esimerkiksi niille, joilla on keskittymisvaikeuksia, hevonen on kunnioitusta herättävä eläin, joka on herkkä niin kuin on usein erityistä tukea tarvitsevatkin. Tästä syystä ne ovat usein välittömästi samalla aaltopituudella.

Toivotan kaikille opettajille energiaa, intoa ja aitoutta omassa työssään. Tämä ammatti on aina ollut tärkeää suomessa ja tulee aina olemaan.

Jani Alanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti