19. joulukuuta 2017

Opettajankoulutus oli huima kokemus!

Timo Parkkinen
Ammatillinen opettajankoulutus Kurussa 1992


Nykyinen työtehtäväni on toimia johtajana Tampereen ammattikorkeakoulussa rakentaminen ja ympäristöteknologia -yksikössä.

1990-luvun alku oli vasta valmistuneelle metsänhoitajalle haastavaa aikaa. Työpaikkoja oli tarjolla varsin vähän. Lama painoi päälle. Olin onnistunut kuitenkin saamaan töitä eri puolilta Suomea metsäsuunnittelun, metsänparannuksen ja puunkorjuun tehtävissä jo ennen valmistumistani ja sen jälkeen. Olin poikamies ja hain paikkaani. Päädyin lähes sattumalta Ilmajoen maatalousoppilaitoksen metsätalouden opettajan sijaiseksi ja huomasin pitäväni todella paljon opettajan työstä. Hain ja pääsin opettajankoulutukseen. Suoritin ammatillisen opettajankoulutuksen Kurun metsäoppilaitoksessa vuonna 1991 - 92 kansainvälisellä kurssilla.

Opettajankoulutus oli huima kokemus! Koulutus toteutettiin päivätoteutuksena ja olimme hyvin tiiviisti yhdessä 8 kuukautta Kurussa. Ryhmämme oli luvalla sanoen rönsyilevä ja toimelias myös vapaa-aikana. Kurssilla olivat mm. nykyinen Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela, TAMKin metsätalouden lehtori Petri Keto-Tokoi, Karelia-ammattikorkeakoulun vararehtori Pekka Auvinen, Metsähallituksen kestävän kehityksen päällikkö Antti Otsamo ja jo edesmennyt TAMKin opettajankouluttaja ja Tredun kehitysjohtaja Hannu Salakari. Huimia ja erilaisia persoonia koko sakki!

Opettajankoulutuksen kokokohta oli opetusharjoittelu. Kurun normaalimetsäoppilaitos oli vahvasti mukana Eteläisen Afrikan SADC-maiden metsäkoulujen kehittämisessä 1990-luvulla. Kansainvälinen opettajankoulutus oli osa tätä hanketta. Siksipä opiskeluun kuului ulkomaan komennus. Minä ja Pekka Auvinen pääsimme tekemään osan opetusharjoittelusta Tansaniassa Forestry Training Institute Olmotonyissä. Sitä aikaa en unohda koskaan. Opetusharjoittelun lisäksi mieliin ovat jääneet vapaa-ajalla tehdyt retket Serengetiin, Mombasaan ja nousu Mount Merun huipulle (4562 m).

Opetusnäytteeni oli Mount Merun rinteellä pidetty tunti suunnatusta puun kaadosta kirveen ja kahden miehen justeerin avulla. Seuraajina oli joukko innostuneita tansanialaisia opiskelijoita ja metsäopettajia sekä opettajankouluttajat Kari Kekkonen ja Lea Lepola. Hikeä pukkasi 30 asteen lämpötilassa auringon paistaessa suoraan ylhäältä.

Innostuin kansainvälisyydestä niin, että hain opettajankoulutuksen jälkeen opiskelijaksi Melbournen yliopistoon. Sain paikan. Kun olin varmistamassa lentoja Australiaan, Kimmo Ritalahti soitti ja tarjosi työtä Kurun metsäoppilaitokselta. Otin pestin ja sillä tiellä olen. On hauska spekuloida jälkikäteen, millainen elämänpolku olisi ollut, jos minusta olisi tullut trooppisten metsien hoidon ja puunkorjuun asiantuntija. Niin se käy!

Opettajankoulutus avasi minulle uusia mahdollisuuksia. Se rohkaisi kokeilemaan ja laajentamaan omaa suppeahkoa kuplaani. Huomaan myös, että opettajankoulutuksesta ja opettajuudesta on ollut suuri hyöty myös nykyisissä esimiestehtävissä.

Timo Parkkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti