18. joulukuuta 2017

Kasainvälistä opettajankoulutusta

Aura Loikkanen
Ammatillinen opettajankoulutus Kurussa 1995


Työskentelen nykyisin Tampereen ammattikorkeakoulussa korkeakoulupalveluiden johtajana.

Tarvitsin elämässäni 90-luvun alussa uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Hakeuduin ja pääsin opettajankoulutukseen. Suoritin ammatillisen opettajankoulutuksen Kurun metsäoppilaitoksessa vuonna 1994 - 95 kansainvälisellä kurssilla. Kurssillamme oli osallistujia kaikkiaan 14 eri maasta, joiden kanssa Suomella oli kehitysyhteistyötä. Opetusharjoitteluni suoritin Pohjois-Namibiassa
Ogongon maatalousoppilaitoksessa.

Olin irtisanonut itseni ennen opintojen aloittamista pystyäkseni opiskelemaan täysipäiväisesti ja toisella paikkakunnalla. Valmistuttuani opettajaksi työskentelin tiedotusalalla – jaoin Aamulehteä. Sain kuitenkin pian kutsun tulla opettamaan Kuruun seuraavaan kansainväliseen opettajankoulutukseen ja sitten määräaikaiseksi opettajaksi kansainväliseen metsätalousinsinöörikoulutukseen.

Kurun metsäoppilaitoksen metsätalousinsinöörikoulutus liitettiin osaksi Tampereen ammattikorkeakoulua (TAMK) 1996. Siirryin mukana TAMKin palvelukseen ja Tampereelle. Seuraavan kymmenen vuoden aikana kehitimme koulutusta ja siirryimme mm. koko opetussuunnitelman tasolla ongelmaperustaiseen oppimiseen. Loppuajasta toimin koulutuspäällikkönä. Sittemmin, vähän vastentahtoisesti, siirryin koulutusjohtajan viransijaiseksi ja kehitysjohtajaksi. TAMKin ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulun fuusiossa päädyin vastaamaan korkeakoulupalveluista.

Opettajankoulutus todella avasi minulle uusia mahdollisuuksia. Minulle merkittävintä opettajankoulutuksessa oli monikulttuurinen ryhmämme ja opetusharjoittelu Namibiassa. Omat näkemykset, arvot ja asenteet joutuivat haastetuksi. Sain koulutuksessa työkalut opettajan uran käynnistämiseen ja myöhemmin täydennyskoulutuksella lisää ymmärrystä oppimisprosessista ja sen ohjaamisesta. Opettajankoulutuksesta ja -kokemuksesta on ollut suuri hyöty myös esimiestehtävissä. Nykyisessä työssäni saan ajoittain vetää ryhmätilanteita ja opetustilanteita. Niistä nautin. Opiskelijoidemme kanssa haluaisin olla enemmän tekemisissä.

Aura Loikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti